Skal man vaske solcelle panelene?

Det kan være nødvendig å vaske solcellepanelene for å opprettholde optimal ytelse. Over tid kan støv, skitt, pollen, fugleskitt og annet smuss samle seg på overflaten av solcellepanelene og redusere effektiviteten deres.

I mesteparten av Norge er det nok regn til du slipper å tenke på det, men følg med på strømproduksjonen over tid, spesielt om du bor på steder med mye pollen, trafikkstøv etc.

Frekvensen av hvor ofte du bør vaske solcellepanelene kan variere avhengig av lokale forhold. Generelt kan det være lurt å vaske dem to til fire ganger i året, spesielt hvis du bor i et område med mye støv, forurensning eller en tendens til skitt og smuss.

Ved å opprettholde rene solcellepaneler kan du maksimere deres energiproduksjon og dermed få mest mulig ut av investeringen din i solenergi.

Les manualen, du kan miste din garanti ved feil rengjøring.

Når du vasker solcellepanelene, er det viktig å følge produsentens anbefalinger og ta hensyn til følgende tips:

  1. Vær forsiktig med sikkerheten: Dersom solcellepanelene er montert på en høyde eller utilgjengelig sted, bør du vurdere å få profesjonell hjelp for rengjøringen. Sørg alltid for å følge nødvendige sikkerhetsprosedyrer når du jobber med solcellepaneler.
  2. Bruk riktig utstyr: Bruk en myk børste, en svamp eller en klut sammen med rent vann for å vaske overflaten av solcellepanelene. Unngå bruk av skurende materialer eller sterke kjemikalier, da de kan skade panelene, ikke bruk metallskraper. Bruk den myke siden av svampen på glasset, den harde kun på rammen.
  3. Blås av alt som er «tørt som pollen, støv og blader.
  4. Spyl med rent vann, når panelene er kalde på morgenen eller en kald dag. Det reduserer risiko for «temperatursjokk» fra stor temperaturforskjell mellom modul og vann. En hageslange med normalt trykk er ok. Om det er vanskelige flekker kan man bruke svampens mykeside, mikrofiberklut eller en myk børste. Evt. mildt såpevann. Det krever god skylling umiddelbart, ikke la såpen tørke på modulene.
  5. På baksiden av modulen kan det vokse mose. Bruk en svamp fremfor spyling med vann.
  6. Ikke ta på modulene uten hansker, fettet legger seg på solcellene.

For solparker: Det finnes traktorløsninger som gir deg en slags bilvask. Det finnes børster uten vann og det finnes robot.