Bærekraftige energiløsninger for videregående skoler i trøndelag
minikonkurranse – tverrfaglig rådgivergruppe
Grønt Hjerte AS, etablert av Trøndelag fylkeskommune, har som mål å
transformere energisystemene til ni videregående skoler i regionen til knutepunkter for fornybar energi. Grønt Hjerte søker nå å engasjere en tverrfaglig rådgivergruppe gjennom en minikonkurranseprosess for å nå dette ambisiøse målet.
Transformasjonen av enegisystemene bidrar til Norges mål om nullutslipp og regional industriell vekst. Initiativet omfatter en omfattende oppgradering av eksisterende bygninger for å innlemme avanserte, lønnsomme fornybare energisystemer, inkludert solpaneler, termiske batterier og andre bærekraftige teknologier. Konkurransen er nå avsluttet.
Prosjektets mål:
Energiproduksjon:
Oppnå et kombinert energimål på 4-5 GWh per år gjennom
lokale og bærekraftige kilder.
Kostnadseffektivitet:
Sikre økonomiske levedyktighet av investeringer med et prosjektert
budsjett på omrtrent 65 MNOK
Miljøpåvirkning:
Redusere karbonavtrykket betydelig ved å oppgradere eksisterende
utdanningsfasiliteter med avanserte fornybare løsninger.
For å implementere dette ambisiøse prosjektet på en vellykket måte, ønsker Grønt Hjerte å engasjere en tverrfaglig rådgivergruppe gjennom en minikonkurranseprosess. Rådgivergruppen vil:
utvikle beskrivelser
Lage overordnede funksjons- og ytelsesbeskrivelser for forskjellige installasjoner.
evaluere forslag
Bistå i evalueringen av anbud og
eventuelt delta i forhandlinger.
støtte i samspillfaser
Gi løpende støtte under samspill med entreprenører under en rammeavtale som bruker en samspillstilnærming til totalentreprenørskap.
For å implementere bærekraftige energiløsninger effektivt,
vil det være avgjørende for Grønt Hjerte å engasjere en tverrfaglig rådgivergruppe
med spesialkompetanse innen ulike områder.
VVS og Energisystemer: Spesialister innen varme, ventilasjon og sanitær (VVS) som også har dybdekunnskaper om fjernvarme og bergvarmesystemer. Disse ekspertene vil være nøkkelpersoner i utformingen og implementeringen av energieffektive oppvarmingsløsninger.
Elektroingeniører: Med fokus på integrasjon av solenergi og vindkraftløsninger. Rådgiveren vil håndtere aspekter av elektrisk design, fra invertere til nettintegrasjon, og sikre at alle elektrotekniske løsninger er optimalisert for maksimal energiproduksjon og -distribusjon. Ekspertise innen systemintegrasjon er kritisk for å sikre at alle komponenter i energisystemet fungerer sammen sømløst. Dette inkluderer integrasjon mellom forskjellige energiproduksjonssystemer (sol, vind, termisk), lagringssystemer, og byggets eksisterende infrastruktur.
Byggteknisk rådgiving: Ingeniør med spesialisering innen byggteknikk som kan vurdere bygningsmassens bæreevne og strukturelle integritet, spesielt med tanke på ekstra belastninger fra solpaneler og vindturbinkonstruksjoner. Dette inkluderer også vurdering av takkonstruksjoner i forhold til installasjon av energisystemer.
Geoteknikere: Spesialist på grunnforhold som kan utføre vurderinger nødvendige for å implementere geotermiske varmepumper eller bore etter varme i jorden. Dette vil være essensielt for å identifisere potensielle utfordringer med grunnforholdene på installasjonsstedene.
Miljørådgivere: Ekspert på miljødokumentasjon og -lovgivning som kan sikre at prosjektet oppfyller alle relevante miljøstandarder og -krav. Disse rådgiverne vil lede arbeidet med miljøvurderinger, og vurdere prosjektets bærekraftige praksis. Miljørådgiver vil vurdere teknologienes miljømessige og økonomiske levedyktighet over deres livssyklus. Dette inkluderer livssyklusanalyser (LCA) og kostnad-nytte analyser for å sikre at løsningene ikke bare er innovative, men også bærekraftige og skalerbare.
Disse fagspesialistene vil sammen arbeide for å sikre at alle tekniske, miljømessige og regulatoriske aspekter av energiprojektene blir håndtert effektivt og i tråd med overordnede bærekraftsmål. Hver gruppe vil bidra med sin ekspertise for å maksimere prosjektets potensial og sikre at løsningene som implementeres er både innovative og levedyktige. Erfaring fra deltakelse i samspilsentrepriser vil bli vurdert som en fordel.
Dette prosjektet representerer et betydelig skritt mot bærekraftig utvikling i Trøndelag, i samsvar med regionale og nasjonale miljømål.
Ramme og entreprisetilnærming
Det skal etableres en rammeavtale for energieffektiviseringstiltak hvor det blant annet skal konkurreres på entreprenørenes timepriser og påslagssatser, hvor det legges til rette for samspill til totalentreprise for de enkelte prosjektene. Dette tillater fleksibilitet i omfang og på tvers av forskjellige lokasjoner. Dette øker vår evne til å tilpasse oss til utviklende prosjektbehov. Oppsettet fremmer et samarbeidsmiljø der rådgivergruppen og entreprenørene kan arbeide tett sammen om løsninger, med entreprenørene som er ansvarlige for leveransen under totalentreprenørmodellen.
Vi inviterer potensielle rådgivere til å bli med oss i dette innovative tiltaket for å transformere vår utdanningsinfrastruktur til et eksempel på bærekraft og effektivitet.